Manuele Therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een (master)opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij/zij zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en overige gewrichten.

Tijdens de intake stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten, hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Indien blijkt dat manuele therapie zinvol is, bespreekt de manueel therapeut met u een aanpak voor de verdere behandeling.

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en makkelijker te bewegen. Hierbij kan het gaan om het mobiliseren (bewegen) van gewrichten in meerdere bewegingsrichtingen of het manipuleren (‘kraken’) van gewrichten om een bewegingsbeperking op een snelle manier op te heffen.

Gewrichten kunnen ook een te grote beweeglijkheid hebben, wat kan leiden tot instabiliteitsklachten. De therapeut kan u dan trainingsadviezen geven om de gewrichten stabieler te maken. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van  instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Bron: KNGF