
Fysiotherapeuten en huisartsen draaien op proef samen een beweegspreekuur. Handig, want je gaat gelijk met een oefening naar huis. En je hoeft maar één keer je verhaal te doen.
De proef met het ‘beweegspreekuur’ draait onder meer bij huisartsenpraktijk De Doc in de Rivierenbuurt. Twee keer per week ontvangt de huisarts hier samen met de fysiotherapeut patiënten. Zo leren ze van elkaar. En het is handig voor de patiënt, want die slaat twee vliegen om één klap.
Één van de voordelen, vertelt Frits van Trigt, directeur van Fysiogroep Haaglanden – een coöperatie waar zo’n 220 fysiotherapeuten uit de Haagse regio bij zijn aangesloten – is dat de patiënt ‘niet drie keer hetzelfde verhaal hoeft te vertellen’. Mogelijk loopt hij meteen met een oefening de praktijk uit. En rolt er een beter advies uit, want twee weten meer dan een.
Revolutionair
Het initiatief, zegt Van Trigt, is ‘revolutionair’ binnen de eerstelijns zorg, zorg waar je zonder verwijsbrief heen kan. Huisartsenpraktijken werken wel vaak met ‘praktijkondersteuners’, zoals een diabetesverpleegkundige, maar die houden geen gezamenlijk spreekuur. Dat doen ze juist apart om de dokter te ontlasten. “In ziekenhuizen zie je dit al, het ‘one-stop-and-go’ idee. Bijvoorbeeld bij borstkanker. In een ochtend zie je alle specialisten en je krijgt direct een diagnose. Je hoeft niet meer apart terug te komen voor de radioloog of de oncoloog.”
De proef wordt gefinancierd door zorgverzekeraar Menzis, die onderzoek wat het oplevert. Ook zorgverzekeraar CZ volgt het initiatief op de voet. Van Trigt: “Menzis onderzoekt twee zaken: gaan patiënten die op het speciale spreekuur komen minder snel naar het ziekenhuis en kan de behandeling bij de fysiotherapeut sneller van start gaan doordat de pateint niet weer zijn hele verhaald hoeft te doen?”.
De fysiotherapeut bij het beweegspreekuur stelt direct een behandeladvies op en schrijft een overdracht. Dat scheelt tijd bij de eerste intake als de patiënt doorgaat naar een praktijk voor fysiotherapie. Ook zijn minder ziekenhuisbezoeken nodig. “Bij ernstige stijfheid bijvoorbeeld zei de huisarts voorheen: laat maar een foto maken in het ziekenhuis. Maar nu kan de fysiotherapeut oefeningen geven om de stijfheid te verhelpen. Dan is die foto helemaal niet meer nodig.”
Fysiotherapeuten en huisartsen zijn enthousiast over het initiatief. “Ze steken veel van elkaar op. De fysiotherapeut is gericht op de fysieke klacht. De huisarts kijkt ook naar andere dingen, zoals de gevolgen van de klacht. Een patiënt kan bijvoorbeeld angstig worden doordat hij wankel op zijn benen staat.”
Goedkoper
Het project is een van de Haaglandse initiatieven om fysiotherapie in de regio beter en goedkoper te maken. Zo loopt er in de Haagse wijk Moerwijk een project, waarbij ‘beweegsportchoaches’ samenwerken met huisartsen en fysiotherapeuten om bewoners meer te laten bewegen en hebben fysiotherapeuten praatgroepjes opgericht voor diabetespatiënten. “Het idee daarachter is dat ze elkaar kunnen stimuleren om meer te bewegen in plaatst van dat de arts dat doet.”
Bron: ad.nl
Ook Fysiotherapie Hollands Spoor doet actief mee in het beweegspreekuur van huisartsenpraktijk De Doc. Onze therapeuten Marguerite Tirion en Yvette van der Velde zijn 2x per maand (maandagmiddag en woensdagochtend) aanwezig bij het gezamenlijk spreekuur met de huisarts.