Wat is Dry needling?
Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ dunne naald en er wordt geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling: Geen acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de energie in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenaamde triggerpoints en is geen energiebehandeling.

Wat is een Triggerpoint?
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints uiten zich in:

  • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders op afstand.
  • Bewegingsbeperkingen in gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoint. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut behandelen om de spieren te ontspannen.

Hoe voelt het aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Is Dry needling iets voor u? Informeer eens bij uw fysiotherapeut.